Onze top 11 makkelijke zoete aardappel recepten

Is #zoeteaardappel al trending op Instagram?. Deze populaire groente uit Mexico is mega veelzijdig en daarnaast een perfecte vleesvervanger. Wij verwerken ''m onder andere in soepen en maken er frietjes van.

1. Knapperige vissticks met zoete aardappelwedges en dilledip

Als je het de Britten vraagt, is de “fish and chips” vaste prik tijdens een dagje strand. De snacktraditie is niet een zo heel oud; de eerste shop waar je deze gefrituurde hap kon kopen opende omstreeks 1860 zijn deuren. Wij laten je met dit recept zien hoe je gemakkelijk zelf je eigen vissticks kunt maken - zonder frituurpan! Erbij serveer je aardappelwedges uit de oven en een yoghurtdip met dille en citroen. Het recept vind je hier.

2. Kipburger met paksoi en zoete aardappelfrietjes

We zijn dol op burgers! Deze heeft een heerlijke Aziatische twist, met kipfilet, sesamdip, gebakken paksoi en knapperige zoete aardappelfrietjes. Die blijft niet lang op je bord liggen! Het recept vind je hier.

3. Klassieke linzenschotel met zoete aardappelpuree en spinazie

De zogenaamde Shepherd’s pie, ook wel bekend als de cottage pie, is een Britse ovenschotel met een eeuwenoude geschiedenis. Oorspronkelijk werd het gemaakt met restjes vlees en afgedekt met een laagje aardappelpuree. In deze variant met een vega twist maak je een stevige saus met eiwitrijke linzen en stukjes bleekselderij. Vervolgens bak je ‘m in de oven zodat er een knapperig korstje ontstaat. Het recept vind je hier.

4. Zoete aardappel burrito's met bonen en frisse avocado

We nemen je mee naar Mexico, waar een heerlijke burrito op je wacht. Je vult tortilla's met een rijke saus met zoete aardappel en witte bonen. Daarbij maak je een goede dip van avocado en limoensap. De geraspte kaas maakt het geheel helemaal af. Het recept vind je hier.

5. Kruidig stoofpotje met varkensvlees en zoete aardappel

Zoet, fris, kruidig: dit stoofpotje heeft het allemaal! Je maakt het met zachte stukjes zoete aardappel, varkensvlees en een goede portie basmatirijst. Zoete aardappel is eigenlijk helemaal geen aardappel, maar familie van de wortelachtigen en is dus gewoon een groente! Bovenal is het heel erg lekker. Eet smakelijk! Het recept vind je hier.

6. Tandoori gekruide kip met zoete aardappel-tomatensalade

Dit heerlijke kippetje kruid je met tandoorikruiden, die het een heerlijke Indiase smaak geven. Daarbij maak je een salade van zoete aardappel, tomaat, munt en koriander. Maak het geheel af met wat vers citroensap. Lekker! Het recept vind je hier.

7. Massamancurry met zoete aardappel en varkensreepjes

Massaman curry is een romige, lichtpittige en notige curry met invloeden uit de Indiase, Maleisische en Perzische keuken. Hoewel het geen Thaise curry is gaat hij wonderbaarlijk goed met klassieke Thaise recepten. Jij serveert deze curry met geroosterde chili en broccoli, voor extra pit en een lekkere crunch. Het recept vind je hier.

8. Zoete aardappelsoep met een frisse feta-maïssalsa

De zoete aardappel wordt in elk land anders gegeten. In Canada en Vietnam zijn ze verzot op zoete aardappelfriet en in Suriname weten ze als geen ander deze oranje held in toetjes te verwerken. In dit door Mexico geïnspireerde recept maak je van de zoete aardappel een soep, op smaak gebracht met gerookt paprikapoeder en getopt met een frisse salsa van maïs, bosui en feta. Het recept vind je hier.

9. Portugese varkenslapjes op zoete aardappelpuree met jus

Op een prachtig terras, zittend aan de rivier de Taag in Lissabon, werd onze chef aangenaam verrast door een dampend bord aardappelpuree met goed gekruide varkenslapjes. Je raadt het al: vandaag maak je deze Portugese varkenslapjes zelf en laat je de smaken tot zijn recht komen met een zachte en volle jus, die dankzij het dieprode paprikapoeder een heerlijk smoky ondertoon krijgt. Het recept vind je hier.

10. Knappe kip-kapsalon met zoete aardappel en tzatziki

Er zijn weinig gerechten zo iconisch als de kapsalon. Deze hap deed zo’n 10 jaar geleden zijn intrede in de Nederlandse snackcultuur. Wij maken er met gekruide kip, zoete aardappelfriet en zelfgemaakte tzatziki een iets gezondere variant op. De bereiding duurt wat langer, omdat je de frieten eerst in de oven bakt, maar daarna is het makkelijk en zó klaar! Het recept vind je hier.

11. Zoete aardappel-gembersoep met kokosmelk en cashewnoten

De geurige gemberwortel bevat smaakvolle oliën en essentiële voedingsstoffen. Deze stoffen helpen onder meer bij het bestrijden van een verkoudheid en het versterken van je immuunsysteem. Geen wonder dus dat de culinaire én medische wereld fan is! Hij verleent deze zoete aardappelsoep een lekker pittige toets. Top met gemarineerde cashewnoten en je hebt het beste comfort food voor een koude winterdag! Het recept vind je hier.