Onze top 11 makkelijke zoete aardappel recepten

Is #zoeteaardappel al trending op Instagram? Deze populaire aardappel uit Mexico is mega veelzijdig en daarnaast een perfecte vleesvervanger. Dit zijn onze beste zoete aardappel recepten voor bijvoorbeeld soepen, puree en frietjes.
By: Marley Spoon / 09/04/2018 / Onze recepten

1. Knapperige vissticks met zoete aardappelwedges en dilledip

Als je het de Engelsman vraagt, is “fish & chips” vaste prik tijdens een dagje strand. De snacktraditie is niet een zo heel oud; de eerste shop waar je deze gefrituurde snack kon kopen opende rondom 1860 zijn deuren. Wij laten je met dit recept zien hoe je gemakkelijk je het gerecht zelf kunt maken - zonder frituurpan! Erbij serveer je aardappelwedges en een dip van yoghurt, dille en citroen.

2. Kipburger met paksoi en zoete aardappelfrietjes

We zijn dol op burgers! Deze Aziatische variant bestaat uit heerlijk malse kipfilet, sesamdip, gebakken paksoi en knapperige zoete aardappelfrietjes. Die is binnen een mum van tijd van je bord verdwenen.

3. Klassieke linzenschotel met zoete aardappelpuree en spinazie

De klassieke Shepherd’s pie, die ook wel bekend staat als cottage pie, is een Britse ovenschotel met een lange geschiedenis. Oorspronkelijk werd dit gerecht gemaakt van restjes vlees bedekt met een laagje aardappelpuree. In deze vega variant maak je een schotel van stevige, eiwitrijke saus van linzen en bleekselderij, die je afdekt met een laag zoete aardappelpuree. Deze bak je vervolgens in de oven voor knapperig korstje.

4. Zoete aardappel burrito's met bonen en frisse avocado

Burritto's zijn misschien wel ons favoriete gerecht uit de Mexicaanse keuken! Daarom bedachten wij deze variant met zoete aardappel en witte bonen. Opgerold in een tortilla, en geserveerd met een smakelijke dip van avocado en limoensap. De geraspte kaas maakt het geheel onweerstaanbaar.

5. Kruidig stoofpotje met varkensvlees en zoete aardappel

Zoet, fris, kruidig: dit stoofpotje heeft het allemaal! De ingrediënten zijn zachte stukjes zoete aardappel, varkensvlees en daarbij een goede schep basmatirijst. Leuk weetje: zoete aardappel is eigenlijk helemaal geen aardappel, maar familie van de wortelachtigen (knollen) en is dus gewoon een groente. Maar dat doet natuurlijk niets af aan de smaak. Eet smakelijk!

6. Tandoori gekruide kip met zoete aardappel-tomatensalade

Voor dit recept kruid je een heerlijk kippetje met tandoorikruiden die het een bijzondere Indiase smaak geven. Voor erbij maak je een salade van zoete aardappel, tomaat, munt en koriander. Besprenkel het geheel met wat vers citroensap en je hebt een meer dan smakelijke maaltijd!

7. Massamancurry met zoete aardappel en varkensreepjes

Massaman curry is een romige, lichtpittige en notige curry met invloeden uit de Indiase, Maleisische en Perzische keuken. Hoewel het geen Thaise curry is (ja, we hebben hier vals gespeeld), gaat hij wonderbaarlijk goed met klassieke Thaise recepten. Serveer deze curry met geroosterde chili en broccoli voor wat extra pit en een lekkere crunch.

8. Zoete aardappelsoep met een frisse feta-maïssalsa

De zoete aardappel wordt in elk land weer anders bereid. In Canada en Vietnam is men gek op zoete aardappelfriet en in Suriname weten ze als de beste deze oranje vriend in toetjes te verwerken. In Mexico zijn ze dan weer gek op zoete aardappel soepen zoals deze, op smaak gebracht met gerookt paprikapoeder en geserveerd met een frisse salsa van maïs, bosui en feta. Hmmm!

9. Portugese varkenslapjes op zoete aardappelpuree met jus

Op een prachtig terras, zittend aan de rivier de Taag in Lissabon, werd onze chef aangenaam verrast door een dampend bord aardappelpuree met goed gekruide varkenslapjes. Je raadt het al: vandaag maak je deze Portugese varkenslapjes zelf en laat je de smaken tot zijn recht komen met een zachte en volle jus, die dankzij het dieprode paprikapoeder een heerlijk smoky ondertoon krijgt.

Het recept vind je hier.

10. Knappe kip-kapsalon met zoete aardappel en tzatziki

We kennen kapsalon natuurlijk allemaal uit de snackbar. Deze hap deed zo’n 10 jaar geleden zijn intrede in de Nederlandse snackcultuur. Maar dat dit gerecht ook culinair kan zijn, is nieuw! Wij maken er met gekruide kip, zoete aardappelfriet en zelfgemaakte tzatziki een iets gezondere variant op. De bereiding kost wat tijd, omdat je de frieten eerst in de oven bakt, maar daarna is het makkelijk en zó gepiept!

11. Zoete aardappel-gembersoep met kokosmelk en cashewnoten

De geurige gemberwortel bevat smaakvolle oliën en essentiële voedingsstoffen. Deze stoffen helpen onder meer bij het bestrijden van een verkoudheid en het versterken van je immuunsysteem. Geen wonder dus dat de culinaire én medische wereld fan is! Hij verleent deze zoete aardappelsoep een lekker pittige toets. Top met gemarineerde cashewnoten en je hebt het beste comfort food voor een koude winterdag! Lees hier het recept voor zoete aardappel-gembersoep met kokosmelk en cashewnoten.