11 Thaise recepten die iedereen kan maken!

De chefs van Marley Spoon laten zich graag inspireren door gerechten uit andere landen. Deze Thaise recepten zijn om van te smullen! Wat dacht je bijvoorbeeld van Thaise salade met mango en tofu?
By: Marley Spoon / 09/04/2018 / Recepten

1. Vlotte Thaise gehaktsalade met sperziebonen en sushirijst

Voor deze gehaktsalade hebben de Thai een knap kunstje uit Laos afgekeken. In de Laotiaanse keuken staat de salade onder de naam larb bekend en deze wordt doorgaans van gehakt, vissaus, limoen, chili, munt en gepofte rijst gemaakt. Aan de Thaise variant voegen wij nog een goede handvol smaakmakers toe. De salade smaakt daardoor zoet, pittig en toch ook fris.

2. Kurkuma-kipspiesen met Thaise gemarineerde courgette

Dit recept is geïnspireerd door de Thaise keuken en een echte BBQ-topper: groene courgette-komkommersalade met spiesjes van malse kip. Die bijzondere smaak is afkomstig van de specerij kurkuma, die ook nog eens helende krachten bezit. In India poetst men er de tanden mee omdat het het deze witter zou maken. Wij geven juist als tip mee om even handschoentjes aan te doen of goed de handen te wassen na gebruik: vlekken van dit okergele kruid zijn net zo moeilijk te verwijderen als rode wijn vlekken!

3. Frisse Thaise salade met mango, tofu en cashewnoten

Deze vegetarische salade combineert allerlei frisse lekkernijen uit de Thaise keuken. Crunchy gebakken tofu, noten, Aziatische groenten en hét fruitsoort dat wereldwijd het meest wordt gegeten: de mango. In sommige landen gelooft men zelfs dat het geven van een mandje vol mango’s een gebaar van vriendschap is. Heb jij al iemand in gedachten voor wie jij deze salade wil maken?

4. Sticky Thaise kipvleugels met steranijs-karamel en rijst

Vergeet die bucket met chickenwings van de snackbar en kook deze Thaise variant op sticky chickenwings - die bovendien een stuk minder vettig is! Van chef Bas leer je in een ogenblik een shiny, goudbruine karamel te maken. De van oorsprong Chinese specerij steranijs gebruiken wij graag bij het maken stoofpeertjes, maar toegevoegd aan de karamel krijgt het 'jasje’ van jouw kipvleugeltjes een heerlijk zoet en rijk aroma.

5. Makkelijke Thaise kippensoep met vermicelli en frisse limoen

Supersnel een fantastisch gerecht op tafel zetten? Met een paar handige kooktechnieken en een goede portie voorgesneden groenten, heb je dat binnen 20 minuten voor elkaar. Deze kippensoep is geïnspireerd op de Thaise Tom Kha Kai, een soep die barst van de pittige, zoete en friszure smaken. Wij voegen er extra vermicelli aan toe, voor de extra bite.

6. Curry met een Thaise twist, citroengras & geurige jasmijnrijst

Hoewel curry de spotlight steelt in de Indiase keuken zijn er ook tal van heerlijke Thaise varianten op het geliefde rijstgerecht te bedenken. De Thaise cuisine brengt het beste van de Chinese en Indiase culinaire eetgewoontes samen, met een vleugje frisheid. Die frisheid krijg je in deze gele curry door een beetje gesneden citroengras even mee te laten koken. Geurig en romig tegelijk!

7. Thaise basilicum kip in een roerbak met soja-oestersaus

Lekker eten op tafel zetten hoeft volgens ons zeker geen tijdrovende klus te zijn? Dit smakelijke gerecht heeft slecht 20 minuten aan voorbereiding nodig en de bereiding is een fluitje van een cent! Het zit vol met echte kanjers van smaakmakers uit de Thaise keuken: het zoute van de sojasaus biedt de oestersaus net dat beetje tegenwicht en die Thaise basilicum geeft deze kip-roerbak een lekker peperige smaak.

8. Thaise gehaktbowl met wortel-komkommersalade & pinda's

De Italianen hebben hun spaghetti bolognese, de Thai hebben deze gehaktsaus! De aroma's van gember, knoflook en chilipeper maken dit gerecht tot een kommetje puur Aziatisch comfort food. Al helemaal in combinatie met de sticky sushirijst en knapperige wortel-komkommersalade die voor het nodige tegenwicht zorgen. Wat is er niet om van te houden?

9. Pittige gehaktroerbak met spinazie en Thaise basilicum

Geef gerust toe: je hebt niet elke dag de tijd om zoals je grootmoeder uren in de keuken te staan. Soms wil je gewoon lekker snel een gerecht maken dat alle belangrijke elementen bevat: veel smaak, een goede portie groenten en voldoende koolhydraten. En als het even kan, mag het ook een beetje pit hebben. Bij deze roerbak met rul varkensgehakt en Thaise basilicum ben je aan het juiste adres. Geloof ons, jouw gerecht is in een wip klaar.

10. Thaise gehakthachee uit één pan met vurige ananas

Met dit snelle gehaktpannetje, geïnspireerd op smaken uit de Thaise keuken, zet je je tafelgenoten in vuur en vlam. De ananas past perfect bij het rul gebakken varkensgehakt, de zoetzure saus en intense smaak van verse koriander. De koningin van de tropische vruchten - de ananas - brengt niet alleen het zonnetje in huis, ze geeft dit gerecht ook een aangenaam zoetje. Een simpel en vlot recept voor elke dag.

11. Thaise curry met paksoi, gezouten pinda's en basmatirijst

Deze Thaise curry is alles wat je zoekt in een gerecht: smakelijk, voedzaam en het staat binnen 20 minuten op tafel. Voor een extra portie gemak, hebben wij de wortels al voor jou gewassen en voorgesneden. De sterren in dit gerecht zijn twee groenten die verder niet al te veel bereidingstijd vragen: paksoi en peultjes. Door de topping van gezouten pinda's lust je vast een tweede bord van dit gerecht.