11 Thaise recepten die iedereen kan maken!

Ik was nooit fan van fruit in mijn hartige gerechten. Ik ben dan ook zeker niet #teamananaspizza, maar sinds de chefs van Marley Spoon mij de Thaise salade met mango met tofu voorschotelden, ben ik overtuigd.

1. Rappe Thaise gehaktsalade met sperziebonen en sushirijst

Voor deze gehaktsalade hebben de Thai een knap kunstje uit Laos afgekeken. In de Laotiaanse keuken staat de salade onder de naam larb bekend en deze wordt doorgaans van gehakt, vissaus, limoen, chili, munt en gepofte rijst gemaakt. Aan de Thaise variant voegen wij nog een goede handvol smaakmakers toe. De salade smaakt daardoor zoet, pittig en toch ook fris. Het recept vind je hier.

2. Kurkuma-kipspiesen met Thaise gemarineerde courgette

Bij deze door Thailand geïnspireerde groene courgette-komkommersalade serveer je onze BBQ-favoriet: spiesjes met mals kippenvlees. Die bijzondere smaak is afkomstig van de geneeskrachtige specerij kurkuma. In India poetst men er zowaar de tanden mee omdat het het ze witter zou maken. Wij zeggen liever: even handschoenen aantrekken of handen wassen na gebruik. Dit okergele specerij heeft immers net als rode wijn vlekrisico. Het recept vind je hier.

3. Frisse Thaise salade met mango, tofu en cashewnoten

Deze frisse salade combineert allerlei vegetarische heerlijkheden uit de Thaise keuken. Knapperig gebakken tofu, noten, kraakverse Aziatische groenten en een fruitsoort dat wereldwijd het meest wordt gegeten: de mango. In sommige werelddelen gelooft men zelfs dat het geven van een mandje vol mango’s een gebaar voor vriendschap is. Met deze Thaise mangosalade zit je dus helemaal goed. Het recept vind je hier.

4. Sticky Thaise kipvleugels met steranijs-karamel en rijst

Vergeet dat bordje chickenwings van de snackbar om de hoek en ga voor deze Thaise variant - die bovendien een stuk minder vet is! Van chef Bas leer je in een handomdraai een glanzende goudbruine karamel te maken. De van oorsprong Chinese specerij steranijs gebruiken wij graag bij het maken stoofpeertjes, maar toegevoegd aan de karamel krijgt de ‘coating’ van jouw kippetje een aangenaam zoet en rijk aroma. Het recept vind je hier.

5. Makkelijke Thaise kippensoep met vermicelli en frisse limoen

Vliegensvlug een steengoed gerecht op tafel zetten? Met een paar handige kooktechnieken en een goede handvol voorgesneden groenten, heb je dat binnen 20 minuten voor elkaar. Deze kippensoep is geïnspireerd op de Thaise Tom Kha Kai, een soep met een explosie van pittige, zoete en friszure smaken. Wij voegen er extra vermicelli aan toe, voor net dat beetje extra. Het recept vind je hier.

6. Curry met een Thaise twist, citroengras & geurige jasmijnrijst

Schijn bedriegt: hoewel curry de spotlight steelt in de Indiase cuisine zijn er ook tal van heerlijke Thaise varianten op het geliefde rijstgerecht te bedenken. De Thaise keuken brengt het beste van de Chinese en Indiase culinaire tradities samen, met een vleugje frisheid. Die frisheid krijg je in deze gele curry door een stuk gesneden stuk citroengras even mee te laten koken. Geurig en romig tegelijk! Het recept vind je hier.

7. Thaise basilicum kip in een roerbak met soja-oestersaus

Lekker eten op tafel zetten een tijdrovende klus? Uren aan voorbereiding nodig om een smakelijk recept te bedenken? Niet als je het ons vraagt! Met krachtpatsers van smaakmakers uit de Aziatische keuken is dit een fluitje van een cent: het zoute van de sojasaus biedt de oestersaus net dat beetje tegenwicht en die Thaise basilicum geeft deze kip-roerbak een lekker peperige toets. Het recept vind je hier.

8. Thaise gehaktbowl met wortel-komkommersalade & pinda's

De Italianen hebben hun bolognese, de Thai hebben deze gehaktsaus! Geurend naar gember, knoflook en chilipeper zijn deze kommetjes puur Aziatisch comfort food. Al helemaal in combinatie met de sticky sushirijst en knapperige wortel-komkommersalade die voor het nodige tegenwicht zorgen. Wat is er niet om van te houden? Het recept vind je hier.

9. Pittige gehaktroerbak met spinazie en Thaise basilicum

Geef gerust toe: je hebt niet elke dag de tijd om zoals je grootmoeder uren in de keuken te staan. Soms wil je gewoon lekker snel een gerecht maken dat alle belangrijke elementen bevat: veel smaak, een goede portie groenten en voldoende koolhydraten. En als het even kan, mag het ook een beetje pit hebben. Bij deze roerbak met rul varkensgehakt en Thaise basilicum ben je aan het juiste adres. Geloof ons, jouw gerecht is in een wip klaar. Het recept vind je hier.

10. Thaise gehakthachee uit één pan met vurige ananas

Vlam in de pan met dit snelle gehaktpannetje, geïnspireerd door smaken uit de Thaise keuken. De ananas past perfect bij het rul gebakken varkensgehakt, de zoetzure saus en intense smaak van verse koriander. De koningin van de tropische vruchten - de ananas - brengt niet alleen het zonnetje in huis, ze geeft dit gerecht ook een aangenaam zoetje. Simpel, vlot en heerlijk voor elke dag. Het recept vind je hier.

11. Thaise curry met paksoi, gezouten pinda's en basmatirijst

Smakelijk? Check. Voedzaam? Check? Binnen twintig minuten aan tafel? Check! Deze Thaise curry tikt in één keer alle vakjes aan. Voor een extra portie gemak, hebben wij de wortels al schoongeboend en gesneden meegeleverd. De compagnons in dit gerecht zijn twee groenten die verder niet al te veel bereidingstijd vragen: paksoi en peultjes. Bestrooid met pinda’s is dit een gerecht waar je vast een tweede bord van lust. Het recept vind je hier.